Objecten in javascript

Een tutorial over het gebruik van objecten in javascript, door Peter Nederlof. 2 maart 2004.


Inleiding

Deze tutorial geeft uitleg en code voorbeelden voor het ontwikkelen in javascript op een object-geöriënteerde manier. Van betrekkelijk eenvoudig tot uiteindelijk wat moeilijker/abstracter worden gangbare methoden behandeld die hierbij komen kijken. Veel oefenen en proberen zal natuurlijk nodig zijn om het op den duur helemaal onder de knie te krijgen, maar deze turorial kan je wat dit betreft een flink end op weg helpen.

Vooraf

Deze tutorial gaat er vanuit dat je bekend bent met de basis van javascript. Dat wil zeggen; Het gebruik en de werking van variabelen (zoals het verschil tussen globale en lokale variabelen etc) en methoden. Is dat niet het geval dan is het aan te raden eerst een aantal algemenere javascript tutorials te lezen.

Overzicht

De tutorial bestaat uit de volgende onderdelen:

De onderdelen

Objecten

Dit onderdeel beschrijft de basis van Objecten in javascript en het opzetten van een eigen object structuur. Daarnaast is er een klein aantal zijsprongen naar gerelateerde zaken.
Objecten in javascript

Overerving

Dit onderdeel beschrijft hoe verschillende objecten eigenschappen functies van elkaar kunnen overerven. Dit vereenvoudigt en verkort de benodigde code voor de meeste scripts, en biedt zo overzicht en onderhoudbaarheid.
Objecten en overerving

Scope

Dit onderdeel beschrijft hoe er gebruik te maken is en invloed uit te oefenen is op de scope van javascript. Dit is misschien meer een optioneel onderdeel, maar daarom niet minder handig om onder de knie te krijgen.
Scope en uitbreiding


Peter Nederlof - peterned